Overslaan en naar de inhoud gaan
Hew Locke — Portrait: John McKenzie © 2023 Baltic Centre for Contemporary Art

Hew Locke

Hew Locke (1959, Verenigd Koninkrijk) woont en werkt in Londen. Hij verkent in zijn praktijk de visuele codes van macht en culturele diversiteit. Dat brengt hem op thema’s als koninklijke portretkunst, militaire geschiedenis, openbare standbeelden en trofeeën. Vanuit culturele associaties en historische referenties bevraagt hij de symbolen van onze tijd. 

 

Locke werd geboren in Edinburgh, bracht zijn vormende jaren door in Guyana, Zuid-Amerika en keerde terug naar het Verenigd Koninkrijk om Schone Kunsten te studeren aan Falmouth (1988) en Beeldhouwkunst aan het Royal College of Art, Londen (1994). 

 

Hij combineert invloeden uit zowel zijn Caribische als Britse achtergronden en brengt die samen met zijn politieke en culturele zorgen. Dat leidt tot geestige, veelzijdige werken die historische onderwerpen aankaarten in moderne materialen. 

 

Zijn werk is te zien in de collecties van o.a. de Tate, het Metropolitan Museum of Art in New York, het Brooklyn Museum, het Victoria & Albert Museum en het British Museum. 

Te zien op COME CLOSER

Gilt, 2022

Sculptuur, bruikleen

Vier blinkende sculpturen zijn rijkelijk versierd. Ze lijken wel historische urnen en trofeeën die je vaak ziet in westerse musea. Maar de titel Gilt betekent letterlijk vertaald ‘bedrieger’. De bekers zijn inderdaad niet van echt goud, maar van verguld kunsthars. Het zijn niet eens echte vazen. Het zijn slechts mooie façades met een ruwe achterkant. Wat is de waarde van museumstukken? Welke verhalen vertellen ze? En wie beslist daarover? 

 

  • Doorlopend te zien 
  • Niet aanraken a.u.b.