Overslaan en naar de inhoud gaan
Ula Sickle, Relay (Extended) — foto © Marine Gastineau

Relay (extended), 2023

Performance, nieuw werk

In een langdurige performance van enkele uren zwaait een groep performers een zwarte vlag, het symbool voor protest. Hun constante beweging is een fascinerende uithoudingstest. Elke performer afzonderlijk houdt de vlag mee in beweging, maar het is vooral de gezamenlijke inspanning die Relay zo krachtig maakt. Een vlag zwaaien kan beginnen bij één individu. Ze in beweging houden, is voor de kunstenaar een collectieve verantwoordelijkheid. 

  • 31.08.2024 - 16:00 / 20:00

Meer over dit werk

In een langdurige performance van meerdere uren zwaait een groep performers een zwarte vlag. Hun constante beweging is een fascinerende uithoudingstest. De vlag beweegt heen en weer tussen hoop, weerstand en machteloosheid. Elke performer afzonderlijk houdt de vlag mee in beweging, maar het is vooral de gezamenlijke inspanning die Relay zo krachtig maakt.

Het kunstwerk is geïnspireerd op de vele recente protesten over de hele wereld, en in het bijzonder de ‘Czarny Protest’ (Zwart protest) in Polen, de massamars voor de rechten van de vrouw. Maar de zwarte vlag is niet gekoppeld aan één strijd alleen. Het is een krachtig symbool voor veel verschillende situaties waarin mensen een situatie aanklagen.

Ula Sickle vraagt zich af welke vormen van protest en oppositie vandaag nog mogelijk zijn in de neoliberale samenleving waarin de verzorgingsstaat uitgeput lijkt en structureel racisme en de klimaatcrisis steeds meer zichtbaar worden. Een vlag zwaaien kan beginnen bij één enkel individu. Ze in beweging houden, is voor de kunstenaar een collectieve verantwoordelijkheid.

Te zien in de tentoonstelling als nummer 32 op de wandelroute.

Parkplan met wandelroute

Parkplan met wandelroute