Overslaan en naar de inhoud gaan
Monika Grabuschnigg — Photo © Neven Allgeier

Monika Grabuschnigg

Monika Grabuschnigg (1987, Oostenrijk) woont en werkt in Berlijn. Ze focust in haar praktijk op menselijke thema's als verlangen, verdriet en melancholie. Daar vindt ze sporen van terug in alledaagse objecten zoals huishoudelijke apparaten, kleding en planten. Door die te verwerken tot installaties legt ze fundamentele thema’s van ons bestaan bloot. 

 

In 2018 werd Grabuschnigg bekroond met de Berlin Art Prize. In 2020 en 2022 ontving ze beurs van de Stiftung Kunstfonds Bonn. Haar werken zijn opgenomen in internationale privécollecties en verschillende openbare instellingen, waaronder het State Museum Vorarlberg; de Artothek des Bundes in Wenen; en de Grafische Collectie van de Academie van Schone Kunsten, Wenen. 

Te zien op COME CLOSER

Symptomatic Relief (Antwerp), 2024

Sculptuur, nieuw werk

Een koelkast lijkt wel een metaforisch zelfportret. We bewaren er voedsel en medicatie in, tegelijk proberen we ook onszelf te behouden. Geïnteresseerd in onze onophoudelijke inspanning om tijd te rekken en persoonlijke aftakeling tegen te gaan, legt de kunstenaar de manieren bloot waarop we ons aan het verleden vastklampen om ons gevoel van verlies te verzachten. Dit doet ze door elementen van de koelkast te behouden en fragmenten van afgedankte kerkmeubels opnieuw te gebruiken, waardoor de persoonlijke sfeer zich uitbreidt naar het collectieve en het rituele.

 

  • Doorlopend te zien 
  • Niet aanraken a.u.b.