Overslaan en naar de inhoud gaan
Liliane V. — Photo © Liliane V.

Liliane V.

Liliane V. (1952) is één van de eerste Belgische kunstenaars die het eigen lichaam als artistiek medium gebruikt. Ze voert zichzelf op in verschillende cliché-vrouwenrollen, in verschillende decors. De zelfportretten zijn vaak erotisch geladen en stralen een kitscherige wereld van glitter en schijn uit. Haar echte identiteit blijft echter ongrijpbaar. 

 

Liliane V. studeerde aan de Antwerpse Kunstacademie en nadien voor regieassistente in Brussel. Enkele highlights zijn haar tentoonstellingen in Museum D'Hondt-Dhaenens (1983); in De Brakke Grond, Amsterdam (1986); de dubbeltentoonstelling met Cindy Sherman in het PCBK Hasselt (1987); Liliane Vertessen en Wim Delvoye in het SMAK, Gent (1989); Woord en beeld in MUHKA (1992); en David Bowie and me in Studio Propaganda, Antwerpen (1999). 

 

Haar werk is opgenomen in de collecties van o.a. M HKA en Mu.Zee. Voor haar monumentale sculptuur Hemel en Aarde (1997), vlak bij het Brusselse Noordstation, won ze in 1996 de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. 

Te zien op COME CLOSER

I am not..., 2024

Sculptuur, nieuw werk

Centraal in het werk van Liliane V. staat de driehoeksverhouding tussen kunstenaar, kunstwerk en publiek. Ze gaat voortdurend op zoek naar de rol die ze zelf het beste speelt. Is zij de maker, de toeschouwer of het werk zelf? Ook deze neontekst She is not... is zo’n raadsel. Wie velt dit oordeel? Is het de kunstenaar zelf, of is hier iemand anders aan het woord? Wie dan wel? En wie bepaalt welke rol je kan opnemen?  

 

  • Doorlopend te zien 
  • Niet aanraken a.u.b.