Overslaan en naar de inhoud gaan
Florentina Holzinger — Photo © Apollonia Theresa Bitzan

Florentina Holzinger

Florentina Holzinger (1986, Oostenrijk) woont en werkt tussen Wenen en Amsterdam. In haar performances onderzoekt ze verschillende manieren van vrouwelijke representatie en bevraagt ze doorgedreven vrouwelijke lichamelijkheid. Daarbij zoekt ze continu de grens op tussen ‘hoge kunst’ en gratuit entertainment.  

 

Holzinger studeerde choreografie aan de School for New Dance Development (SNDO) in Amsterdam. Ze ontving het Europese danceWEB-stipendium (2008) en het ImPulsTanz-stipendium in Wenen (2011). Haar solowerk Silk werd bekroond met de Prix Jardin d'Europe tijdens ImPulsTanz (2012). 

 

Samen met Vincent Riebeek creëerde ze de trilogie Kein Applaus für Scheiße (2012) / Spirit (2012) / Wellness (2013). Holzinger is mede-auteur van de webserie Body and Freedom (2016), opgenomen tijdens het Foreign Affairs-festival. Een spraakmakende coproductie met o.a. deSingel is de grootschalige voorstelling TANZ (2019), waarvoor ze verschillende onderscheidingen kreeg. 

Te zien op COME CLOSER

Ophelia’s got talent, 2024

Performance — meerdere data

Voor haar nieuwste totaalspektakel vond de Weense performancekunstenaar Florentina Holzinger inspiratie bij vrouwelijke literaire personages die verbonden zijn met water. Nimfen, sirenen en Nereïden. Leda, Melusine, Ondine en natuurlijk: Ophelia. Samen met de verleidelijke vrouwenfiguren lokt ze het publiek de diepte in om ons te confronteren met wat we niet willen zien: een dreigende klimaatramp, oorlogen, objectivering, misogynie ...