Overslaan en naar de inhoud gaan
Dries Depoorter — Photo © Titus Simoens

Dries Depoorter

Dries Depoorter (1991) woont en werkt in Gent. De kunstenaar combineert technologie en kunst om eigentijdse kwesties aan te kaarten zoals privacy, kunstmatige intelligentie, surveillance en sociale media. Zijn gevarieerde digitale portfolio omvat innovatieve apps, interactieve installaties, websites en games. 

 

Depoorter stelde eerder werk tentoon in o.a. The Barbican, Londen; MUTEK Festival, Barcelona; Art Basel; Para Site Hong Kong; Mozilla – The Glass Room, San Francisco; WIRED en IDFA Doclab. 

 

In eigen land waren enkele kunstwerken te zien in o.a. Bozar, FOMU en Mundaneum (Mons). Depoorter is ook keynote speaker met passages in o.a. MoMA, TEDx Brussels, Mutek Montreal, KIKK-festival en STRP festival. 

 

Bekende werken zijn Get Popular Vending Machine (2016); de app Die With Me (2018); en The Flemish Scrollers (2021) waarin hij met artificiële intelligentie detecteerde welke politici op hun gsm zitten te scrollen in het Vlaams Parlement. 

Te zien op COME CLOSER

Surveillance Speaker V3, 2018-2024

Sculptuur, nieuw werk

Een camera op een hoge paal neemt je in het vizier. Meteen daarop geeft die via artificiële intelligentie gesproken feedback op wat die ziet. Door de luidspreker schalt: ‘Ik zie …’. En dan kan het spelen beginnen! Want misschien pas je je gedrag wel aan door wat de camera ziet? Van passief onderwerp word je plots een actieve acteur. In een andere variant is het soms niet de camera met AI maar de kunstenaar zelf die live beschrijft wat er gebeurt.