Overslaan en naar de inhoud gaan
Andrés Jaque — Photo © Miguel de Guzman

Andrés Jaque / Office for Political Innovation

Andrés Jaque / Office for Political Innovation is een internationale kunst- en architectuurpraktijk, gevestigd in New York en Madrid. Het kantoor, opgericht in 2003, wordt geleid door kunstenaar-architect-curator Andrés Jaque (1971, Spanje). Het bureau onderzoekt de relatie tussen mens en omgeving, op het snijvlak van performance, design en architectuur.  

 

Tot de belangrijkste onderscheidingen behoren de Frederick Kiesler Prijs voor Architectuur en de Kunsten (2016) en de Zilveren Leeuw voor Beste Onderzoeksproject (14e Biënnale van Venetië, 2014). 

 

Hun werk maakt deel uit van de collecties van o.a. het MoMA en het Art Institute of Chicago. In hun performances onderzoeken ze architecturale vormen: o.a. Being Silica (Performa NY, 2021), IKEA Disobedients (MoMA, 2012) en Superpowers of Ten (Lissabon Architectuurtriënnale 2013). 

 

Andere installaties zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, zoals: Spirits Roaming the Earth (Whitechapel Gallery, Londen, 2018) en Pornified Homes (Oslo Architecture Triennale, 2016).    

Te zien op COME CLOSER

Intimate Strangers, 2016

Video, bruikleen

Kijk binnen in het hoofdkantoor van Grindr, de eerste dating-app die homoseksuele mannen met elkaar in contact brengt. De meeste profielen zijn er zorgvuldig geconstrueerd. Je kan een online personage zijn dat al dan niet samenvalt met wie je echt bent. De app lijkt een veilige ruimte voor LGBT-emancipatie, ook in landen waar homoseksualiteit illegaal is. Maar intolerante overheden kunnen de app ook gebruiken om gebruikers net te volgen …  

 

  • Doorlopend te zien, duur: 26 min. Helaas niet toegankelijk met buggy of voor personen in een rolstoel.  

Transspecies Kitchen, 2022

Performance — 06.07.2024 (voorbij)

Wij eten, verteren en ontbinden. Deze essentiële processen vind je ook terug in de geologische evoluties van onze planeet. In Transspecies Kitchen (2022) komen beide samen, zodat we opnieuw verbinding kunnen maken met de planeet. In een eenmalige activatie nodigt de kunstenaar je uit om zelf te komen proeven van wat in de keuken wordt klaargemaakt, via fermentatie. Voel hoe samen koken en eten mensen verbindt. Met elkaar en met de omgeving.  

 

In samenwerking met Natalie van Elder-Lab. De workshop is volzet.

Transspecies Kitchen, 2022

Sculptuur, bruikleen

Wij eten, verteren en ontbinden. Deze essentiële processen vind je ook terug in de geologische evoluties van onze planeet. In Transspecies Kitchen (2022) komen beide samen, zodat we opnieuw verbinding kunnen maken met de planeet. De keuken is gemaakt uit natuursteen, het resultaat van natuurlijke aardvorming. De maaltijd wordt bereid via fermentatie: micro-organismen zetten voedsel om in energie, net zoals ons eigen verteringsproces dat doet.   

 

  • Doorlopend te zien 
  • Niet aanraken a.u.b.